Lectia lui Pitagora
Cunoscut mai ales pentru teorema care îi poartă numele, dar și pentru ideile sale filosofice (teoria numerelor și a armoniei universale), părintele matematicii, Pitagora, a militat toată viața pentru cele...
Un ochi râde, altul plânge. Ca-n poveste. O poveste cu un balaur cu multe capete, împotriva căruia și-au unit forțele mulți feți-frumoși și la fel de numeroase Ilene Cosânzene, care, fără să mai stea pe gânduri, la apelul Fundației Comunitare Prahova, și-au pus mănușile și au umplut sute de saci cu gunoaiele ce le-au ieșit în cale în timpul Maratonului Curățeniei.
Ochiul care râde, o face bucurându-se să vadă atâția tineri mobilizându-se exemplar, fără să aștepte ceva în schimb. Cel care plânge, în schimb, e cel care vede munții de gunoaie lăsați în urmă de balaurul hrănit de indolența, ca să nu spun nesimțirea, unora dintre noi.
Primul este optimist, convins că acești copii, capabili să dea încă de pe acum un exemplu de ce trebuie să facem pentru o lume curată, vor deveni niște adulți responsabili, celălalt realizează că drumul acesta este lung și nu va fi deloc ușor. La capătul lui, însă, ne așteaptă o lume în care copiii noștri și cei ai copiilor noștri se vor putea bucura în voie de tot ce ne oferă natura cu atâta generozitate.
În orice călătorie, se știe, cel mai important, dar și cel mai greu, e primul pas, pe care l-au făcut cu dreptul voluntarii mobilizați de Fundația Comunitară împreună cu compania JYSK, care s-a implicat cu entuziasm în susținerea acestui proiect.
Printre ei, zeci de elevi din comuna Șirna, cărora li s-au alăturat alte câteva zeci de la Clubul Sportiv Aurora din Băicoi, elevi de la “Victor Slăvescu” din Ploiești, angajați JYSK, dar si alții, care s-au înscris după ce au văzut sau auzit apelul organizatorilor, în total 160 de voluntari ce au acceptat provocarea de a face curat în trei zone cu probleme din județ, fie că a fost vorba de străzi de la periferia Ploieștiului sau Câmpinei, ori de Valea Doftanei, destinația preferată de weekend a multor prahoveni.
Și, chiar dacă pe unii, potrivit propriilor declarații, i-a speriat ce au văzut, nimeni n-a dat înapoi, așa că, preț de o zi măcar, balaurul a fost pus cu botul pe labe, iar sacii pregătiți de organizatori s-au umplut cu toate deșeurile pe care vi le-ați putea imagina, plus multe altele, lăsate în urmă de cei care au trecut pe aici.
“Poate că la prima vedere nu e mare lucru ce am făcut astăzi, dar este important să dăm un exemplu” – spune Claudiu Văsi, care a venit la acțiune alături de soția sa, Daniela, și cei doi băieți ai lor, Paul Stephan și Christian Mihai. “Copiii noștri urcă pe munte cu noi de când au început să meargă și s-au bucurat să dea o mână de ajutor, pentru că așa i-am învățat, că trebuie să avem grijă de natură și să o respectăm pentru ceea ce ne oferă. M-am bucurat și mai mult că am văzut numeroși alți tineri, elevi, participând activ la această acțiune. De astfel de exemple avem nevoie cu toții, nu doar tânăra generație”.
“Indiferent cât de ocupați suntem și de ancorați în activitățile noastre zilnice, nu trebuie să uităm niciodată de mediul înconjurător” – este de părere și Silvia Sfetcu Negoiță, unul dintre voluntarii JYSK România.
Din păcate, în Prahova, un județ care se confruntă cu numeroase probleme de mediu, avem prea puține inițiative de acest gen, după cum au constatat și cei de la Fundația Comunitară.
“Gala Comunității Praovene, pe care am organizat-o în premieră anul trecut, a fost un bun prilej să trecem în revistă proiectele frumoase din comunitate” – spune Bianca Dăniță, manager de programe în cadrul Fundației. “Tot atunci, însă, am realizat cât de puține inițiative există în materie de protecția mediului și am decis că trebuie să facem ceva pentru a atrage atenția asupra acestor probleme. Așa s-a născut ideea Maratonului Curățeniei, care sperăm să devină o tradiție, dar mai ales să-i inspire si pe alții să se implice în astfel de proiecte, pe care de ce nu, să le putem premia la viitoarele Gale! Iar ceea ce am văzut astăzi, numărul mare de participanți și mai ales entuziasmul lor, ne încurajează să credem că obiectivul pe care ni l-am propus poate fi atins!”