“Țin să-l felicit pentru ceea ce face și mă bucur c-am avut mână bună, că atunci când am plecat, am putut sa las în locul meu un om de o asemenea valoare!”

Cuvintele de mai sus îi aparțin apreciatului dirijor Radu Postăvaru, fost director al Filarmonicii “Paul Constantinescu”,  iar cel pe care a ținut să-l felicite public, cu ocazia conferinței de presă care a marcat deschiderea celei de-a 65-a stagiuni a instituției ploieștene, este succesorul său, Vlad Mateescu.

© Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiesti

Șocant, nu? Unde ați mai pomenit, la noi, ca fostul șef al unei instituții să-l laude pe cel care i-a luat locul? Ba chiar să lucreze împreună, unindu-și eforturile pentru a reuși să aducă publicul în sala de concerte, fără concesii în ce privește calitatea actului muzical.

De fapt, cuvintele lui Radu Postăvaru – al cărui mandat scurt, dar intens la conducerea instituției a marcat deschiderea acesteia către modernizarea ei și adaptarea la noile condiții – ar trebui să fie o lecție pentru mulți dintre noi, dar mai ales dintre ei, cei care ne guvernează, la un nivel sau altul.

Ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani la filarmonica din Ploiești demonstrând că, dacă în loc să-l săpăm pe celălalt, avem grijă să sădim lucruri frumoase, roadele nu vor întârzia să apară.

Radu Postăvaru a fost primul care a avut curajul să scoată muzica în stradă sau chiar să meargă cu orchestra la mall, pentru primul flashmob din istoria acesteia. Îmi imaginez că nu i-a fost ușor să-i convingă pe unii dintre membrii acesteia de rostul unui astfel de demers, dar a reușit s-o facă, spărgând gheața, făcând primul pas pe un drum căruia astăzi îi putem vedea destinația.

La un moment dat, însă, din motive pe care – elegant, ca întotdeauna – a refuzat să le facă publice, directorul Radu Postăvaru a decis să demisioneze, cam în același timp în care, exasperată de indiferența celor din Primărie față de problemele instituțiilor culturale, demisiona și directoarea Teatrului “Toma Caragiu”.

Radu Postăvaru a rămas însă, ca dirijor, în instituția pe care a condus-o și pe care astăzi, iată, poate spune că a lăsat-o pe mâini bune, unui manager tânăr, energic și plin de idei pe care nu ezită, alături de colegii săi, să le pună în practică.

Între timp, cu Vlad Mateescu la cârmă, orchestra a prins gustul concertelor în spații neconvenționale, așa că am asistat și la concerte în aer liber, dar și la  recitaluri susținute în showroom-uri auto, ba chiar și în autobuz, pentru promovarea Festivalului de Jazz, publicul a prins și el gustul concertelor și umple aproape la fiecare reprezentație sala “Ion Baciu”, iar Ploieștiul are, în fine, ocazia de a demonstra că nu mai este “orașul în care nu se întâmplă nimic”. În fond, e primul oraș din România căruia i-a fost dedicată o simfonie, pe care o puteți asculta interpretată în premieră ploieșteană astăzi, de la ora 19.00, de orchestra Filarmonicii “Paul Constantinescu”, sub bagheta lui Radu Postăvaru.  Ar fi păcat s-o ratați, dar dacă totuși se va întâmpla una ca asta, Vlad Mateescu a promis, la conferința de presă, că lucrarea, înregistrată cu echipamentul achiziționat recent, va fi în curând disponibilă publicului larg. Uneori, până și eu mă mir cum unele lucruri pot fi șocant de… normale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.