Harta vorbitorului
Pentru a nu va rataci printre idei cand sustineti un discurs, n-a strica, nu-i asa?, sa aveti la indemana o harta. Luati, deci, o foaie de hartie si, la fel...
Auzim tot mai des vorbindu-se despre networking. Dacă nu faci networking, nu exiști, cam acesta este mesajul care răzbate tot mai des, îndeosebi în rândul antreprenorilor, confirmați sau doar aspiranți. Ignorăm, însă, experiența pe care o avem în materie de networking, după 50 de ani de comunism, timp în care am exersat din plin așa numitul sistem P.C.R. Unde P însemna Pile, C – cunoștințe, iar R – relații.
Practic, dacă nu aveai așa ceva, riscai să mori de foame, la propriu, cu banii în mână, întrucât în acele vremuri marfa – cu excepția creveților și, probabil, conservelor de legume – nu stătea pe raft, ci ajungea direct din mașinile care făceau aprovizionarea magazinelor în sacoșele devenite indispensabile românilor. Căci vă amintiți că nu puteai pleca de acasă fără sacoșa, întrucât oricând puteai da peste o coadă la care, măcar în principiu, se dădea ceva.
De voie, dar mai ales de nevoie, deci, toată lumea făcea networking: cu măcelarul, cu vânzătoarea de la alimentara, cu responsabilul de la aprozar, cu cel de la sifoane (dacă aveai sifon cu capsule), cu librăreasa pentru ultimele apariții, cu cineva de la poștă pentru almanahurile de la final de an, dar și, dacă aveai noroc, pentru un abonament la PIF, cu X, cu Y, cu Z, pentru orice ai fi avut nevoie trebuia să ai pe cineva, undeva, cu care să ții legătura pentru a obține ce-ți doreai.
Cu asemenea antecedente, ai crede că astăzi toată lumea știe ce are de făcut pentru a cultiva relațiile utile, dar realitatea este că unii sunt mai înzestrați în a comunica și stabili relații „reciproc avantajoase”, în vreme ce alții au încă nevoie de ajutor, fie că e vorba de un contact, un sfat sau o vorbă “aruncată” cui trebuie.
Când, însă, sfaturile vin din partea unor oameni care au exersat networkingul cu succes în perioada construirii capitalismului multilateral dezvoltat, de ele pot beneficia toți cei dornici să profite de oportunitățile pe care le poate oferi antreprenorilor acest instrument. Iar asta explică și succesul evenimentului organizat recent la Ploiești de Clubul de Networking, care i-a adus în fața publicului din Ploiești (și nu numai) pe Bogdan Stoica – Fido, Răzvan Tudor și Marius Ștefan.
Ca moderator al evenimentului, m-am bucurat să-i revăd pe primii doi și să-l cunosc pe fondatorul Autonom-ului, dar mai ales să-i ascult pe toți vorbind cu pasiune și și răspunzând cu generozitate întrebărilor venite din public, într-un eveniment care a avut toate ingredientele unei întâlniri memorabile.
La fel de mult m-am bucurat să-i revăd (chiar dacă pe unii, din păcate, doar de la distanță) și pe mulți dintre oamenii frumoși ai Ploieștiului cu care tot mai des mă întâlnesc la evenimente, spectacole sau alte asemenea ocazii care nu întâmplător ne strâng împreună.
Sunt convins, însă, că și mai mult s-au bucurat cei peste 200 de participanți care au putut profita de prezența la acest eveniment a celor trei vorbitori, dar și de ocazia a cunoaște alți oameni cu interese similare lor din Ploiești și împrejurimi. Și, cum nu puțini și-au exprimat dorința de a participa la întâlnirile viitoare ale Clubului de Networking, care a aniversat astfel 3 ani de existență, putem fi, zic, optimiști în ce privește viitorul acestei structuri ce și-a propus să demonstreze că Afacerile se fac între oameni!