În excelentul spectacol de la Ploieşti al  lui Radu Afrim, „Când ploaia se va opri”, unul dintre personaje se plânge de locul în care trăiește. „Te-ai născut aici?” – îl întreabă altul. „Da.” „Vezi? De-aia nu-ți place. Dacă ai vedea locul asta prin ochii unui străin, altfel ar arăta lucrurile!”
Aidoma personajului din piesă, mulți ploieșteni se plâng că trăiesc într-o localitate gri, eclipsată de Capitală și complexată de eticheta de oraș industrial. În realitate, Ploieștiul prinde de la o zi la alta mai multă culoare! Pentru a o vedea, însă, nu trebuie să te uiți pe străzi, ci în ochii oamenilor care locuiesc aici, în privirile celor care încearcă să schimbe ceva, în hotărârea cu care aceștia se încăpățânează să îi convingă și pe ceilalți că orașul lor are valori cu care se poate mândri.
Un tânăr istoric, Lucian Vasile, a făcut o reală pasiune pentru poveștile orașului , iar cum pasiunile adevărate sunt contagioase, excursiile sale prin trecutul urbei atrag tot mai mulți ploieșteni dornici să afle istoriile locurilor prin care trec zi de zi.
Hotărâți să demonstreze că Ploieștiul poate fi o destinație turistică, doi tineri s-au mobilizat și,  găsind sprijin la o fundație locală, vor lansa în curând o hartă turistică a orașului cu cel puțin 60 de locuri ce merită atenția celor ce ne vizitează.
Deciși să-i convertească pe cei mai tineri ploieșteni la muzica de calitate, membrii orchestrei de muzică clasică Magic susțin  spectacole gratuite pentru cei mici  și părinții acestora.
Unii se ocupă de trecutul și amintirile orașului, alții – de prezentul său, iar alții sunt la fel de grijulii cu viitorul acestuia. Cu toții, însă, au  același scop: să transforme orașul în care s-au născut în orașul în care își doresc să trăiască! N-ar fi grozav să facem toți la fel?

Februarie 2014

1 Comment

  1. Constantin Ilie

    Felcitări pentru articol !
    DECLARAȚIE DE DRAGOSTE:
     Este orașul adolescenței și al tinereții mele. L-am cunoscut cu bunele și relele lui, l-am iubit, îl iubesc și îl voi iubi până în ultima clipă.
      

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.