Obișnuiți să alergăm toată viața după ceva doar pentru ca odată obținut acel ceva să ne reconsiderăm rapid obiectivul și să reluăm goana, riscăm să omitem lucrurile esențiale. Iar dincolo de realizări materiale, confort financiar și alte ținte din aceeași categorie, ceea ce contează cu adevărat sunt oamenii, cei care ne sunt alături, familia, prietenii, colegii, comunitatea. Iar dacă tot ne-am obișnuit să alergăm – la propriu sau la figurat -, de ce n-am face-o împreună cu și pentru ei?
Foto: Giani Rădulescu
Cum? Cei care au găsit răspunsul sunt membrii echipei Fundației Comunitare Prahova, organizatoarea în această vară a primei ediții a Semimaratonului Ploiești, cunoscut și sub numele de Supercursa faptelor bune.
Foto: Kandela
Desfășurat cu sprijinul Primăriei Ploiești în Parcul Municipal Vest, evenimentul a reunit la start și în jurul acestuia sute de alergători și susținători, de toate vârstele, din Prahova, dar și din alte locuri din țară, încântați cu toții să poată contribui într-un fel sau altul la realizarea unor proiecte ale comunității. Pentru că Semimaratonul Ploiești a fost gândit nu ca o competiție sportivă – ceea ce nu înseamnă că nu există un clasament riguros întocmit, alături de premii, diplome și medalii pentru cei merituoși – ci drept un eveniment caritabil, menit să-i încurajeze pe oameni să se implice și să susțină proiecte din comunitate alergând sau donând pentru ele. De la un fond de burse destinate elevilor cu potențial dar fără posibilități materiale la dezvoltarea unui centru comunitar pentru elevii din Băicoi și de la susținerea Festivalului Internațional de Film Ploiești la publicarea unui volum cu obiective și personalități reprezentative pentru Ploiești, cei 250 de alergători care au participat la cele patru curse propuse de organizatori au avut de unde alege un proiect pe care să-l susțină direct, prin donații, sau indirect, printr-un procent din taxa de participare.
Dincolo, însă, de sprijinul material, fără îndoială că pentru toți cei care au propus proiecte a contat cu mult mai mult încrederea investită în demersurile lor de cei care au alergat și donat, confirmarea faptului că e nevoie de aceste proiecte și că în comunitate există și alții oameni care gândesc în acest sens și au generozitatea de a-și rupe din timpul liber pentru a susține cauzele care contează.
Iată de ce putem spune fără teama de a greși că Semimaratonul Ploiești 2019 a fost o competiție în care numărul câștigătorilor l-a surclasat categoric pe cel al participanților.
Au câștigat toți cei care au alergat, pentru că, indiferent de poziția din clasament, cursa fiecăruia a fost o întrecere cu propriile limite.
Au câștigat și cei care n-au alergat, dar au donat și i-au încurajat pe cei care au alergat, pentru că n-ai cum să nu te bucuri alături de cel pe care îl susții când îl vezi trecând obosit dar cu zâmbetul pe față linia de sosire.
Au câștigat cei care au propus proiecte pentru că și le-au făcut cunoscute în comunitate și au motive întemeiate să spere că unii dintre susținătorii lor se vor implica și pe mai departe pentru a asigura succesul implementării acestor idei.
Am câștigat noi, cei care am consemnat ce s-a întâmplat acolo, pentru că am văzut sclipirea din ochii micuței Sara când ne-a povestit cum a alergat în locul mamei ei, accidentată, le-am aplaudat ambiția competitorilor în scaune rulante de a demonstra că sunt capabili să concureze cu ceilalți competitori și ne-am bucurat văzând la start alergători cu bebeluși în marsupiu sau în cărucior.
Au câștigat sponsorii, dintre care unii au ținut – bravo lor – să și alerge înc cursă, pentru că ne-au convins astfel că le pasă de comunitatea în mijlocul căreia își desfășoară activitatea.
Au câștigat organizatorii care au mizat corect pe capacitatea lor îndelung exersată în ultimii ani de a mobiliza oameni și resurse în susținerea proiectelor locale.
Au câștigat, în fine, toți cei care au crezut în această idee și au făcut-o să prindă viață, transformând ceea ce ar fi putut rămâne o simplă competiție sportivă într-un pretext pentru a da startul unei supercurse a faptelor bune. Este o supercursă pe care o puteți continua oricând implicându-vă și în alte demersuri ale Fundației Comunitare Prahova care toate, de la “Cercul de donatori”și până la “8 ore peste program”, au drept obiectiv comun să-i aducă împreună pe oamenii cărora le pasă de comunitatea în care trăiesc și sunt dispuși să investească timp, resurse și multă pasiune pentru a realiza uneori chiar imposibilul.