Chiar daca nu folosesti limbajul semnelor, asta nu inseamna ca nu conteaza cum te folosesti de maini cand sustii un discurs.
Folosite cum trebuie, ele te pot ajuta sa-ti subliniezi ideile, insa, la fel de usor, scapate de sub control, pot distrage atentia publicului si iti pot compromite prezentarea. Feriti-va, deci, de orice gest care ar putea avea asemenea consecinte, fie ca e vorba de un pix al carui tacanit ii poate scoate din minti pe cei prezenti, de aranjarea repetata a unei suvite de par sau de joaca necontrolata cu o bijuterie – ultimele doua, intalnite mai ales la femei.
Nu stati, insa, nici cu bratele atarnate pe langa corp precum doua crengi cazute ori cu mainile in buzunar (mai ales barbatii tind sa procedeze astfel), dar nici cu ele la spate, ca un militar care-si inspecteaza plutonul, ori impreunate la piept, intr-o atitudine defensiva.
Folositi-va, in schimb, de maini pentru a intari sau clarifica ideile pe care le prezentati. Ajutati-va de ele pentru a ilustra marimea sau forma a ceva, pentru a indica directia sau pozitia, enumerati punctele principale folosindu-va de degete, concentrati-va pe verbele din discursul vostru si gasiti ilustrarea lor cu ajutorul mainilor.
Procedand astfel, veti fi naturali, iar cu cat veti fi mai naturali, cu atat mesajul vostru – subliniat de gesturi – va avea mai mult impact!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.