Un discurs cu care darami muntii
Paradoxal, în multe cazuri, un discurs spectaculos, care impresionează publicul și ridică sala în picioare, nu reușește să fie în același timp și eficient. Există, pe de altă parte, prezentări...
Mai mult decât o simplă poveste, trilogia „Stăpânul inelelor” a lui J.R.R. Tolkien este o mare parabolă a condiţiei umane, iar călătoria lui Frodo Baggins din Comitat înspre îndepărtatul şi temutul Mordor este o lecţie memorabilă despre asumarea răspunderii şi puterea voinţei. Dacă te străduieşti, vei găsi întotdeauna scuze să nu faci ceva. Nu-ţi irosi, însă, astfel resursele, ci pune-ţi toată voinţa la treabă pentru a depăşi obstacolele care te împiedică să îţi atingi obiectivele. Iar dacă ai nevoie de un ‘impuls”, aminteşte-ţi cuvintele lui Sam cel Înţelept:
„- Nu pot s-o fac, Sam!
– Stiu! Nimic nu-i bine în povestea asta. Noi nici n-ar fi trebuit să fim aici.
Dar suntem. E ca în poveştile acelea minunate, domnu’ Frodo. Cele vrednice de luat în seamă. Poveşti înţesate de primejdii întunecate. Uneori nici n-ai fi vrut să le afli sfârşitul, căci cum ar fi putut oare să se termine cu bine ?
Cum să poată lumea să fie din nou cum a fost cândva, când a fost cuprinsă de atâta rău? Dar, în cele din urmă, umbra e doar ceva trecător şi întunericul trebuie să dispară într-o bună zi. O nouă zi va veni, iar când va răsări din nou, soarele va fi cu mult mai strălucitor.
Erau poveşti pe care le ţineai minte şi le socoteai însemnate chiar dacă erai prea mic să înţelegi de ce. Dar cred că ştiu de ce le-am ţinut minte, domnu’ Frodo. Acum ştiu. Oamenii din poveştile acelea avuseseră o groază de ocazii să se întoarcă din drum, numai că n-au făcut-o. Au mers mai departe, pentru că ei credeau cu adevărat în ceva.
– Noi în ce credem, Sam ?
– Credem că există ceva bun în lume, domnu’ Frodo. Şi că merită să lupţi pentru el!”