Imaginați-vă că sunteți la film și că, exact înainte de a afla deznodământul, proiecția se oprește, luminile se aprind și sunteți anunțați că spectacolul s-a încheiat.
E ușor de imaginat dezamăgirea pe care ar trăi-o cinefilii dacă s-ar întâmpla așa ceva. Cam la fel stau lucrurile și în cazul unui vorbitor care nu tratează cu seriozitate cea mai importantă parte a discursului și anume finalul acestuia.
Oricât de inspirat ar fi speech-ul tău, dacă finalul său nu este pe măsura conținutului, poți fi sigur că a fost o risipă de timp, și pentru tine, dar și pentru publicul tău. În fond, tot discursul este ca o schelă înălțată frază cu frază doar pentru a pune deasupra mesajul final adresat publicului căruia îi ceri să ia atitudine, să întreprindă sau să schimbe ceva!
Este, așadar, momentul esențial, punctul culminant al oricărei prezentări, pe care n-ai voie să-l ratezi. Pentru a te asigura că n-o vei face, îți poți începe pregătirea discursului cu ultima parte. În acest fel, vei ști exact unde vrei să ajungi, care este mesajul pe care vrei să-l transmiți, starea pe care dorești să le-o induci celor din public.
Având aceste informații, îți va fi de altfel mai ușor să-ți construiești speech-ul ținând cont de ele, să alegi acele argumente care vor servi concluziei finale, precum și poveștile care susțin mesajul din încheiere, sporindu-ți șansele de a transforma discursul într-unul memorabil.
Nu neglija așadar partea finală a prezentării, concentrează-te asupra sa de la bun început și asigură-te că ultima impresie pe care le-o vei lăsa celor din public va fi una pozitivă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.