Toată lumea știe ce înseamnă karaoke și cum a  democratizat acesta în ultimele decenii muzica, oferindu-i oricărui doritor câteva momente de celebritate, iar uneori -€“ ce-i drept, în mult mai puține cazuri -,  transformând pentru totdeauna niște necunoscuți în vedete. Ei bine, ceea ce înseamnă karaoke pentru  muzică, ar putea  deveni în curând PechaKucha pentru vorbitul în public.
Inventat tot în Japonia, el constă în sesiuni de prezentări standardizate: niciuna nu trebuie să aibă nici mai mult, nici mai puțin de 20 de slide-uri, fiecăruia fiindu-i alocate exact 20 de secunde.  Vorbitorul  are astfel la dispoziție fix  6 minute și 40 de secunde  înainte ca locul său să fie luat de altul, prezentările fiind în acest mod îndeajuns de lungi pentru a acoperi subiectul,  dar și suficient de concise pentru a nu plictisi publicul.
În ciuda acestor limite (sau, poate, tocmai datorită lor), astăzi, în sute de orașe din toată lumea au loc periodic  nopți de PechaKucha, care a devenit un adevărat fenomen, adunând laolaltă oameni cu profesii diferite, dar cu toții preocupati să-și lărgească orizontul cultural și, în același timp,  să-și dezvolte abilitățile de buni vorbitori.
Puțin cunoscut la noi, el ar putea deveni, însă, în câțiva ani un mod potrivit de  petrecere a timpului liber pentru din ce în ce mai multă lume, având marele avantaj că face parte din categoria activităților care îmbină utilul cu plăcutul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.