Cunoscut mai ales pentru teorema care îi poartă numele, dar și pentru ideile sale filosofice (teoria numerelor și a armoniei universale), părintele matematicii, Pitagora, a militat toată viața pentru cele zece virtuți esențiale de care considera că trebuie să dea dovadă orice om pentru a merita acest statut.
Astfel, la un moment dat, pentru a combate lăcomia, Pitagora a inventat ceea ce astăzi se cheamă cupa ori pocalul lui Pitagora, dar și paharul dreptăţii sau al echității .
Potrivit legendei, ideea i-ar fi venit lui Pitagora după ce a constatat că unii dintre constructorii care munceau la lucrările de alimentare cu apă a insulei sale natale, Samos, obișnuiau să-și umple fără măsură paharele cu vinul dulce (vestit și astăzi în lumea întreagă) oferit de localnici.
Pentru a-i tempera, folosindu-se de principiul vaselor comunicante, matematicianul a inventat o cupă care, umplută dincolo de un anumit nivel (marcat cu un semn pe interior), se golea până la ultima picătură.

Pe același principiu, în multe situații, tot ce e în plus dăunează! Sarea în bucate, pusă cu măsură – le înnobilează gustul, utilizată fără de măsură – le face numai bune de aruncat. Vinul, în proporții decente, face chiar bine sănătății. În exces, însă, el îl transformă pe băutor într-un vicios fără discernământ . La fel se întâmplă, însă, și în cazul vorbitorului în public, pentru care măsura trebuie să constituie un instrument obligatoriu de evaluare a tuturor acțiunilor sale, fie că e vorba de cantitatea informațiilor, de doza de dramatism pe care o imprimă discursului sau de rația de umor utilizată.
Fereşte-te, aşadar, de exagerări, utilizează cu încredere, dar cu măsură, toate mijloacele de care dispui și poți fi sigur că vei avea un succes strălucit. Altminteri, nu vei rămâne cu cupa goală, precum contructorii lacomi de pe Samos, ci vorbind în fața unei săli la fel de goale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.