Treapta cu treapta
Perseverenta - cu exceptia celei in greseli - este o calitate, indiferent de domeniul in care se manifesta. Pentru a deveni un bun vorbitor, insa, ea este o calitate indispensabila...
Lansată de greci acum aproape 2500 de ani, teoria celor patru elemente esențiale din care este alcătuită lumea (apă, aer, cer și pământ) are și astăzi numeroşi susținători.
Întâmplător sau nu, vorbitul în public se bazează și el pe patru „stalpi”: Sinceritate, Entuziam, Credibilitate și Simplitate (SECS), formulă pe care, dacă o respecți, n-ai cum să dai greș.
Fii așadar, sincer în ceea ce spui, cu tine însuți și față de cei cărora li te adresezi. Este prima condiție pe care trebuie s-o îndeplinească orice discurs pentru a cuceri inimile celor din public. Dacă nu crezi în ceea ce spui, nu vei reuși să-i faci nici pe ceilalți să creadă!
Pe de altă parte, însă, dacă tu însuți ești convins de ce spui, entuziasmul va veni de la sine. Dorința ta de a împărtăși cu ei informațiile, de a comunica, de a le fi, până la urmă, de folos, se va citi în vocea, privirile și gesturile tale și, cum entuziasmul este contagios, vei avea parte de un răspuns similar din partea publicului.
Când ești entuziast ești în acelaşi timp și credibil. Discursul va suna convingător, iar publicul va fi dispus să accepte fără rezerve argumentele tale. Pentru a fi credibil trebuie să demonstrezi, însă, și că stăpânești subiectul, așa că pregătește-te temeinic pentru întâlnirea cu publicul, documentându-te, repetând și anticipând nevoile acestuia.
Printre aceste nevoi se numără, desigur, și cea de a înțelege mesajul fără mari bătăi de cap. Străduiește-te de aceea din toate puterile să nu complici lucrurile, să ai, deci, un discurs accesibil, dar fără concesii asupra conținutului. Cu cât prezentarea ta va fi mai ușor de înțeles, cu atât mai mare va fi succesul tău!
No comment !