Se spune ca omul gospodar isi face vara sanie si iarna caruta.Ar fi simplu, insa, sa aiba doar asta de facut pentru a demonstra ca este un bun gospodar. In realitate, insa, pregatirile de iarna, de exemplu, presupun mult mai multe activitati, de la aprovizionarea cu lemne pana la pusul muraturilor, prepararea dulceturilor si cate si mai cate.
Bunii vorbitori, asemenea gospodarilor harnici, isi fac din timp provizii pentru speech-urile viitoare. Iar unele dintre cele mai importante sunt rezervele de… cuvinte. Ca nu cumva sa se trezeasca luati prin surprindere precum greierele din fabula, vorbitorii profesionisti aduna din timp cuvinte pentru a le avea la indemana intotdeauna, aidoma gospodinelor care se ingrijesc sa aiba mereu in camara cele trebuinciose.
Niciunele nu sunt, insa, mai folositoare decat sinonimele! Oricat de ciudat ar parea, desi ele exprima, nu-i asa?, acelasi cuvant, nuantele pe care ele le contin le fac nepretuite pentru orice vobitor. Dincolo, asadar, de faptul ca te ajuta sa eviti repetitiile suparatoare, ele iti vor fi de un imens ajutor atunci cand, dorind precizie deplina, vei avea de unde alege termenul cel mai potrivit pentru a exprima ceea ce doresti sa transmiti.
Nu le neglijati, deci, faceti-va provizii si folositi-le de fiecare data cand aveti nevoie, fara nicio grija! Spre desebire de proviziile din camara, cele de cuvinte nu se epuizeaza niciodata, oricat de mult le-ai folosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.