În Ploiești, toamna nu are doar propria culoare (cea a frunzelor ruginii, plutind spre pământ și visându-se păsări călătoare) și un miros unic (de castani mângâiați de picăturile ploilor reci inspirând melancolie), ci are și muzica ei – de chitară îmbrățișată cu dor și de voci pestrițe de folkiști strânși laolaltă de pasiunea pentru poezie și armonie.
N-a fost așa dintotdeauna, însă Festivalul de folk inventat de Gabi Dobre a reușit să devină deja sinonim cu toamna și cu orașul bulevardului castanilor, probând o dată în plus că, atunci când pui suflet, visurile, oricât de îndrăznețe, se vor împlini.
Fizic, Gabi nu mai este de mult printre noi, însă, așa cum mi-l amintesc și cum și-l aduc aminte și cei care l-au cunoscut mai bine decât mine, sunt convins că nici acolo unde se află acum nu poate sta locului și nu se poate abține să tragă cu ochiul la ce se întâmplă la Festivalul Castanilor.
Moștenirea lui – aflată la a XVI-a ediție – este, însă, pe mâini bune. Părintii lui Gabi – cărora, cu puțin timp înainte de a urca la cer, le-a cerut în mod expres “să aibă grijă de festival” -, echipa Casei de Cultura I.L. Caragiale, artiștii care l-au cunoscut pe Gabi Dobre și publicul din Ploiești au reușit să transforme un vis într-o certitudine și fiecare ediție într-un eveniment nu numai pentru oraș, dar și pentru toți cei care iubesc muzica folk.
Festivalul Castanilor
Cea de anul acesta n-a făcut excepție. Într-un decor – realizat de scenografii Teatrului “Toma Caragiu” – care ar merita el însuși un premiu de excelență, artiști veniți din toată țara să se acrediteze la curtea regelui Folk s-au bucurat de o primire caldă din partea unui public generos . Lor li s-au alăturat recitalurile susținute fie de câștigători ai edițiilor precedente, fie de nume consacrate, cu toții având, însă, în comun, bucuria de cânta și de a dărui prin muzică.
E tot ce contează, până la urmă, astfel că, deși ne-am fi putut lipsi de unele dintre ”intermezzo-urile” poetice din timpul Galei Laureaților (bunele intenții nu reușesc întotdeauna să suplinească talentul ) ca și de unele excese ale prezentatorului, Festivalul a fost și de această dată la înălțime.
Pentru asta, se cuvine să le mulțumim tuturor celor implicați – de la organizatori și sponsori , la artiști și public, pentru că, așa cum unii au nevoie de ceilalți , cu toții avem nevoie de un astfel de Festival care să ne aducă în fiecare toamnă muzică adevărată, versuri care ne merg la suflet și amintiri dragi despre Gabi Dobre!

1 Comment

  1. Pingback: Muzica toamnei - Phon.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.