Cu coruptia in gura
"Ne tot plimbăm cu corupția în gură, o scoatem afară, o întoarcem înăuntru, corupția, vreau să spun." - Adrian Năstase "Am împărțit viața mea personală cu atâta lume încât nici...
Ceea ce îi sperie pe mulți dintre cei fără experiență în public speaking este impredictibilitatea, faptul că, indiferent cât s-ar pregăti, nu pot anticipa 100% modul în care se va desfășura întâlnirea cu publicul.
Cei care fac parte din această categorie preferă, de pildă, să-și redacteze discursul până la ultima virgulă nu doar pentru a a se asigura astfel că nu vor uita ceva, dar mai ales pentru a lăsa cât mai puține lucruri la voia întâmplării.
În realitate, însă, farmecul unui discurs constă nu de puține ori tocmai în imprevizibilitatea sa, în situațiile surprinzătoare care pot interveni și în modul în care vorbitorul știe să se adapteze acestora, improvizând pe o temă dată.
Un domeniu arid pentru cei neinițiați, precum matematica, devine un veritabil spectacol în clipa în care ceea ce considerai bătut în cuie este relativizat și afli că, de pildă, în anumite condiții, 3 plus 7 este egal cu… 3, iar 3 ori 7 fac… 10 (rezultatele sunt valabile în domeniul matematicilor tropicale, o disciplină despre care la noi nu se știu încă prea multe, dar care este studiată cu atenție și aprofundata de matematicieni de elită ai lumii). Paradoxal, așadar, punând sub semnul incertitudinii noțiunile de bază ale matematicii, aceasta capătă farmec, intrigă, provoacă, fără a-și pierde, însă, niciun moment autoritatea.
În același mod, un discurs construit pe o stuctură flexibilă va avea șanse sporite să convingă în comparație cu unul rigid, axiomatic, care nu suferă nici observații și cu atât mai puțin contraziceri.
Nu va speriați, deci, de ceea ce nu poate fi prevăzut și nu vă faceți iluzii, ca vorbitori, că veți putea controla prezentarea din primul până-n ultimul minut. Bucurați-vă, în schimb, de faptul că de fiecare dată speech-ul vostru va fi diferit ca formă, chiar dacă, în ce privește conținutul, va rămâne în esenţă același!