Poate că nu avem parte cu toții de o viață ca-n povești, dar cu siguranță viața fiecăruia poate deveni o poveste din care să învățăm ceva. Cu condiția să-l găsești pe cel dispus s-o asculte și s-o consemneze, așa cum au făcut-o cei aproape 60 de elevi mobilizați de inițiatorii proiectului “Viața… o poveste”.

I-am cunoscut rugat de inițiatoarea proiectului, inimoasa profesoară Virginia Apostol de la Asociația “Tinerii Voluntari – Valea Călugărească”, să le vorbesc, alături de Mihaela Niculescu și Sânziana Vasile,  despre tehnica interviului pentru a-i ajuta să obțină cât mai multe și mai relevante informații de la interlocutorii lor provenind din toate categoriile, de la oameni simpli la adevărate personalități  în comunitățile lor sau chiar la scară națională.

Proiectul s-a  concretizat într-un volum colectiv, cu poveștile de viață scoase la lumină de elevii în căutare de modele, adevărate surse de inspirație pentru poveștile pe care cei tineri abia acum încep să (și) le scrie, trăindu-le pagină cu pagină.

Să fi fost doar volumul (pe care îl puteți citi integral aici), și tot ar fi meritat efortul, puzzle-ul pe care l-au construit autorii lui reflectând aș spune fidel lumea în care trăim, iar asta nu doar prin ochii generației vârstnice (unul dintre criteriile după care au fost aleși protagoniștii interviurilor fiind și vârsta acestora), dar și prin ai celei tinere, curioasă să afle cum stăteau lucrurile pe vremea bunicilor.

În plus, însă,  volumul este și un pretext pentru acei tineri care au potențial literar sau jurnalistic să-și demonstreze aptitudinile și, mai presus de toate, este o arenă a dialogului între vârste și viziuni diferite, dar care au ca obiectiv comun identificarea unui sens al vieții.

Nu e de mirare, așadar, că proiectul le-a atras multora atenția și le-a adus autorilor și o nominalizare pentru un premiu important la Gala Tineretului din România, performanță pentru care în egală măsură trebuie felicitați și cei care au susținut această idee, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Prahova și Biblioteca Județeană “Nicolae Iorga”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.