Strategia conchistadorului
Oricât de terifiantă poate părea pentru unii experiența vorbitului în public, odată depășit momentul inițial de panică, dacă ți-ai făcute temele și știi ce ai de spus, cuvintele nu se...
Se spune că o veste proastă nu vine niciodată singură. Iată, însă, că uneori se întâmplă ca nici veștile bune să nu se lase mai prejos şi să vină, parcă vorbite (că tot ne referim la vorbitul în public), în pereche.
În cazul de față, nici nu cred că s-ar fi putut altfel, având în vedere câte lucruri au în comun: ambele au legătură cu cărţi care reprezintă fiecare câte o premieră pentru țara noastră, amândouă sunt scrise de femei cu cariere exemplare, iar şi una, şi cealaltă, se adresează publicului tânăr. Şi sunt sigur că, dacă aş insista, aş mai găsi o mulțime de puncte comune ale acestor realizări. În loc să fac asta, însă, prefer să vă spun câteva cuvinte despre ele.
Una dintre acestea este primul manual de public speaking pentru gimnaziu şi licee, ce va intra în curând la tipar, având la bază curricula creată de Amalia Sterescu. Nume cunoscut atât în rândul corporatiştilor, dar şi, în ultimii ani, printre cei preocupaţi de dezvoltarea personală, Amalia a demarat la începutul acestui an o campanie fără precedent de introducere a vorbitului în public printre disciplinele opţionale din şcolile româneşti. Campania a cuprins, printre altele, lecţii deschise, ateliere, training pentru cadrele didactice, parteneriate cu inspectoratul şcolar dar şi direct cu unităţi de învăţământ din capitală, iar roadele sale n-au întârziat să apară, fie că vorbim de interesul pentru subiect, fie, încă și mai concret, despre acest prim manual de oratorie.
Ca unul care am avut ocazia să susțin prelegeri despre vorbitul în public în mai multe școli, sunt convins că elevii vor primi cu entuziasm ideea, astfel încât pariul este pe jumătate câștigat. Mai rămâne doar ca manualul și profesorii care îl vor folosi să le mențină viu interesul, ba chiar să li-l sporească. Restul va veni de la sine, mai ales că, se știe, pofta de a ţine discursuri vine vorbind!
Cealaltă apariție asupra căreia vreau să vă atrag atenția este primul manual de dicție destinat copiilor. Autoarea, Carmen Ivanov, este “recidivistă”. După ce a publicat primul manual de dicție de la noi, “Şase saşi în şase saci”, ea ne face acum o nouă surpriză plăcută, cu “Străfurnica şi prietenii săi”, o culegere cu 20 de poveşti captivante şi pline de folos pentru cei mici, completate de peste 400 de exerciții de dicție concepute anume pentru vârsta lor.
Cu o expertiză în domeniu greu de egalat (a antrenat mii de persoane în ultimul deceniu pe zona de dicție, voice over și public speaking), autoarea manualului are soluții pentru toate problemele de dicție ale copiilor, cărora le propune o călătorie magica plina de învățăminte. Astfel, într-o lume în care adulții vorbesc din ce în ce mai greșit și cu un vocabular din ce în ce mai limitat, Carmen Ivanov își ia inima în dinți și pune laolaltă toată experiența sa în această carte menită să dezlege limbile micuților şi să-i ajute să comunice mai clar, mai deschis și mai frumos. Dacă vreți la rândul vostru sa-i ajutați, cumpărați cartea şi descoperiți împreună cu copiii voștri aventurile acestei Străfurnici, care, aidoma străbunicii din filmul lui Nicolae Corjos, a aterizat la timp pentru a rezolva problemele tuturor!