Chiar dacă poate părea, pentru unii, greu de acceptat, una dintre cele mai simple metode de a scăpa de tensiunea pe care o resimți atunci când ești nevoit să vorbești în public este să îți asumi lecția smereniei!
Dacă vei considera că ești centrul atenției, că toate privirile sunt ațintite asupra ta pentru că ești cel mai important și că toți cei prezenți au venit că să te asculte pe Tine, atunci asumă-ți și povara celebrității. Acceptă că orice greșeală îți va fi taxată, că orice inadvertență va fi sancționată, că orice nu va merge bine va fi responsabilitatea ta. Merită?
Pe de altă parte, însă, dacă vei accepta că nu ești buricul pământului și că pentru public tu nu ești scopul, ci doar mijlocul, situația se va prezenta în mod radical diferit. Acceptând că ești acolo pentru a-i servi pe cei din asistenţă, mobilizându-te pentru a-i ajuta să asimileze informațiile pe care le transmiți, concentrându-te asupra publicului și nu asupra propriei persoane, vei scăpa de cele mai multe dintre grijile care îi împovărează pe vorbitorii egoiști, preocupați de propria imagine și nu de utilitatea discursului lor.
Astfel, smerindu-te în fața publicului și acceptând că este mai important decât tine,te vei simți mult mai confortabil, iar asistența, care poți fi sigur, va sesiza generozitatea ta, te va răsplăti tocmai cu atenția pe care ți-o dorești.
Iar dacă ai încă rezerve pe această temă, amintește-ți că smerenia este o virtute, în timp ce trufia reprezintă unul dintre cele mai grave păcate. Rămâne, așadar, la alegerea ta dacă să fii un virtuos (și prin asta un virtuoz al vorbitului în public) sau un simplu păcătos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.