Celebrul Stephen King povestește în „Misterul Regelui – despre scris” episodul în care, în copilărie, ajutându-și unchiul să înlocuiască un oblon rupt, l-a întrebat mirat pe acesta de ce a cărat după el o ditamai trusă cu scule din care n-a folosit decât o șurubelniță? „Mda, dar, Stevie, nu știam ce mai puteam găsi de făcut odată ajuns aici, corect? E mai bine să ai uneltele cu tine. Dacă nu, s-ar putea să dai peste ceva neașteptat și să te descurajezi.”
Fiți pregătiți pentru orice s-ar putea ivi, le recomandă King, în concluzie, scriitorilor în devenire, sfătuindu-i să-și contruiască propria trusă de scule, care să conțină un vocabular cât mai bogat, cunoștințe solide de gramatică, dar și figuri de stil numai bune de folosit în orice împrejurare.
Ca vorbitor în public, ai nevoie de asemenea de o astfel de ”trusă de scule”, pe care s-o umpli cu tot ce ți-ar putea fi de folos și pe care s-o porți întotdeauna cu tine pentru a avea la îndemână ce-ți trebuie în funcție de situație.
Nu vei folosi niciodată toate instrumentele de care dispui, dar niciodată nu știi de care vei avea nevoie, așa că asigură-te că le stăpânești pe toate. Nu numai că îți va fi mai ușor să te adaptezi oricărui public, dar vei fi totodată, cu siguranță, cu mult mai relaxat decât dacă n-ai avea o asemenea trusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.