Cireasa de pe tort
Un discurs semănă în multe privințe cu un... tort. La fel cum un tort are mai multe blaturi, discursul este structurat pe capitole ce reprezintă ideile principale și care, pentru...
Oamenii își fac tot mai des în ultima vreme griji pe tema resurselor epuizabile ale planetei, precum cărbunele, petrolul sau gazele naturale. Câți oare ne facem însă griji pe tema timpului, care este probabil cea mai prețioasă resursă de care dispunem? Pe lângă faptul că timpul fiecăruia dintre noi este în mod fatidic limitat și, încă de la naștere, se scurge în defavoarea noastră, nenumăratele activități cotidiene ne fac și mai dificilă sarcina de a-l folosi la maxim.
E adevărat că omenirea a inventat fast-food-ul, mașinile rapide, comerțul online și încă o mulțime de alte lucruri menite să ne ajute să câștigăm timp, însă chiar și așa niciodată nu avem atât timp cât ne-am dori.
Ca vorbitor, așadar, când te adresezi unui public ești obligat să ții cont de faptul că participanții au investit o parte din timpul lor prețios în tine și de aceea trebuie, pe de o parte, să te străduiești să fii cât mai concis posibil, iar pe de altă parte să le oferi informații la fel de prețioase precum investiția lor.
Pentru asta, trebuie să știi exact ce vrei să spui, cui te adresezi și ce vor cei din public să afle de la tine. Pregateşte-te, în consecință, așa cum se cuvine, alege informatia esențială, renunță la ceea ce ar reprezenta un lest pentru discursul tău și pierdere de vreme pentru public, iar toată lumea va fi mulțumită!