Autoturismele funcționează cu benzină sau motorină, ba mai nou și pe bază de electricitate, trenurile funcționau pe vremuri pe cărbuni, iar acum o fac alimentate electric, avioanele obțin puterea necesară zborului din benzina de calitate superioară, iar mașina timpului, ei bine, mașina timpului există și funcționează cu… amintiri.

Dacă nu mă credeți, mergeți într-unul dintre tururile pietonale organizate la Ploiești de istoricul Lucian Vasile și veți vedea că incursiunile în trecut sunt la îndemâna oricui își dorește îndeajuns de mult să scoată la lumină poveștile de altădată. Pasionat de istoria orașului natal, Lucian i-a dedicat deja trei volume, fiecare dintre ele imposibil de ignorat de cei care sunt interesați de trecutul urbei lui Nenea Iancu. Primul, „Orașul sacrificat”, spune povestea bombardamentelor care au mutilat orașul în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Al doilea, „Cât de frumos poate fi un oraș urât”, o provocare lansată de Lucian ploieștenilor, este o culegere de povești spuse de 13 autori, inclusiv inițiatorul proiectului, ce au în centru, ce altceva, decât locuri și oameni din Ploieștiul altor vremuri. Cât despre cel mai nou volum, „Ploieștii în Marele Război”, este un album remarcabil cu imagini inedite ale orașului în timpul primei conflagrații mondiale, care își propune să fie prima parte a unei necesare istorii ilustrate a Ploieștiului.

De-ar fi doar atât și Lucian ar fi făcut deja pentru orașul său, de unul singur sau ajutat de câțiva buni prieteni, mai multe decât autoritățile locale. Atât că Lucian, care a fondat cu ani în urmă și site-ul RepublicaPloiești.net, a înființat Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană și a organizat un ciclu de conferințe dedicate ploieștenilor care au suferit în timpul regimului comunist, se încăpățânează încă să organizeze periodic și o serie de tururi pietonale pentru cei interesați de istoria orașului.

Având recent șansa să mă număr printre norocoșii care au participat la cel mai nou astfel de tur – pe care în curând îl veți putea parcurge toți cei interesați – am aflat iarăși o mulțime de lucruri noi despre clădiri vechi, pe lângă care am trecut indiferent ani de zile, dar și poveștile mai puțin cunoscute ale unor oameni care au marcat într-un fel sau altul orașul acesta și chiar am putut ține în mâini câte o bucată de istorie, fie că e vorba de o fotografie de acum un secol, de un document din acceași perioadă sau programul unui cinematograf care astăzi nu mai există decât în amintirile bunicilor noștri.

Pe o parte dintre aceste amintiri, Lucian a reușit să le recupereze, fie de la martori oculari, fie din presa vremii sau alte documente, cu perseverența celui care știe că, indiferent cât de dificil îi este uneori, satisfacția de a salva de la dispariție aceste istorii merită orice efort. Iar pentru asta, noi, cei care avem din când în când șansa de a călători în trecut cu mașina timpului pe care o conduce cu siguranță printr-un oraș ale cărui străzi au gropile „pline de amintiri”, nu putem decât să-i mulțumim!

Imaginile care ilustrează acest articol au fost surprinse în timpul turului pietonal menționat în material și pe care sper că în curând îl veți putea parcurge cu toții. Detalii despre organizarea acestuia veți putea afla în timp util aici sau aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.