Cum transformi banalul in senzational?
Orice subiect, oricat de banal ar parea, poate deveni senzational – nu in sensul ieftin al cuvantului – daca stii cum sa-l abordezi. Oamenii pe langa care trecem au de...
Una dintre marile erori pe care le comit vorbitorii publici fără experiență este că-și propun să susțină un discurs perfect. Perfecțiunea, în general, este ceva la care doar năzuim, fără s-o putem atinge, iar în materie de vorbit în public, șansele de a avea o prezentare fără cusur sunt încă și mai mici. Pe de o parte, oricât de prevăzător ai fi, nu poți anticipa niciodată tot ce te așteaptă, iar pe de altă parte fiecare dintre cei prezenți va aprecia în felul său prestația ta.
Acceptă, așadar, că, oricât te-ai strădui, tot vei comite unele greșeli, și, luând asta, în calcul, îngrijește-te mai degrabă de întregul discursului, de mesajul pe care vrei să-l transmiți și de miza sa pentru publicul căruia i te adresezi.
Referindu-se la interpreții compozițiilor sale, Beethoven spunea că „O notă greșită nu are nicio importanță, dar o interpretare lipsită de pasiune este de neiertat!”. În public speaking lucrurile stau exact la fel. Nu intra, deci, în panică, dacă se întâmplă să greșești și nici nu le irosi timpul celor din asistență cerându-ți scuze la nesfârşit, ci mergi mai departe, la fel ca o gimnastă care, chiar dacă greșește un pas în timpul exercițiului, nu se lasă și își continuă evoluția, încă și mai decisă decât până atunci să îi demonstreze publicului de ce este în stare!