„Ne tot plimbăm cu corupția în gură, o scoatem afară, o întoarcem înăuntru, corupția, vreau să spun.” – Adrian Năstase
„Am împărțit viața mea personală cu atâta lume încât nici eu nu mai știu cu cine sunt.”Daciana Sârbu
„Eu am spus de când am intrat în PSD că mi se pare prea multă democrație în acest partid.” – Lia Olguța Vasilescu
Probabil că nu există categorie de vorbitori mai predispusă gafelor decât politicienii. Obligați prin definiție să vorbească mai des decât alții, în campaniile electorale aceștia sunt nevoiți să se autodepășească, astfel încât „şansele” de a comite gafe cresc semnificativ în astfel de perioade.
Oboselii firești i se adaugă presiunea luptei electorale, întrebările presei, precum și o mulţime de alți factori care se pot solda cu declarații regretate ulterior.
Riscurile pot fi, însă, eliminate, spun specialiștii, dacă respecți câteva reguli. Printre ele, să te odihnești suficient şi să mănânci sănătos, știut fiind că vorbitul în public este o activitate solicitantă, atât mental, dar și în plan fizic.
Pe de altă parte, însă, trebuie să te gândești dinainte la întrebările care ți-ar putea fi adresate și să pregătești răspunsurile ideale pentru cât mai multe dintre ele.
Chiar și dacă ești pregătit, însă, specialiștii recomandă să nu te grăbești să răspunzi, ci să aștepți măcar câteva secunde inainte de a-ți formula răspunsul. Amintește-ți că, odată ce ai spus ceva, nu-ți mai poți lua cuvintele înapoi. Nu te grăbi, deci, să spui orice îți trece prin minte, ci profită de acest răgaz pentru a decide ce este oportun să spui și ce nu.
În fine, dar nu în ultimul rând, nu vorbi prea mult. Răspunde scurt, prețuind atât timpul tău cât și pe al publicului tău, diminuând totodată riscul de a spune lucruri pe care ulterior le-ai putea regreta.
Procedând astfel, susțin specialiștii în comunicare, politicienii pot păstra situația sub control și, chiar dacă nu sunt scutiți cu totul de posibilitatea de a comite vreo gafă, riscurile de a o face lată scad considerabil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.