Dacă n-ar fi dimineață, uitându-te la mașinile care opresc în fața clădirii, una mai scumpă decât cealaltă, ai putea crede că ești în fața unui club de fițe, și nu la intrarea unei școli, fie ea și din centrul Ploieștiului.  Dintr-una dintre ele, cu ochii lipiți de somn, coboară o mică prințesă, căreia femeia de la volan îi face energic cu mâna, înainte de a demara în trombă. Cu Iphone-ul îmbrăcat în husă roz în mâna dreaptă și pe umăr cu ghiozdanul de aceeași culoare, de pe care Violetta le face cu ochiul trecătorilor matinali, școlărița intră fără urmă de entuziasm pe ușa scolii, unde prietenele o așteaptă pentru a comenta ultimele noutăți ale modei.

Cercul de Donatori (9)

 În același timp, la o distanță pe care cu mașina de teren ai parcurge-o în câteva zeci de minute, la ușa scolii din satul Albinari se șterg de zor pe picioare pentru a scăpa de noroiul din curte cei 12 elevi de ciclu primar care învață toți în aceeași clasă. Odată intrați, se strâng toți în preajma vechii sobe de teracotă, a cărei căldură n-o poate, însă, egala pe cea cu care de dincolo de ochelari  privirea doamnei îi îmbrățișează pe micuții săi elevi.

Plecată la prima oră din Ploiești, mașina încărcată cu rechizite mai are puțin până să ajungă la școală. „Încă 5 minute și ajungem!”, îi anunță vesel cel de la volan pe însoțitorii săi, la fel de bucuroși ca și el la gândul surprizei pe care le-o vor face elevilor din Albinari. Cu multă putere de convingere și cu ajutorul sponsorilor cărora nu le-a trebuit, totuși, prea mult pentru a se lăsa convinși, au reușit să umple în timp record cu creioane, caiete, penare, cărți si jocuri educative câte un ghiozdan pentru fiecare dintre școlarii de aici.

Sosirea neașteptată a oaspeților este întâmpinată cu uimire de cei mici, însă, la vederea cadourilor, chipurile acestora se luminează ca  o fereastră la răsăritul soarelui, iar în fața bucuriei din privirile lor grijile, oboseala, ori  incertitudinile celor implicați în această acțiune dispar toate ca prin farmec.” Nu credeam ca un copil să se bucure atât de mult primind un caiet și am știut încă de când  le-am văzut fetele strălucind de încântare că nu-mi doresc nimic mai mult decât să fac astfel încât să-i pot vedea încă o dată pe acești copii, dar și pe alții ca ei, trăind bucuria de a primi rechizitele de care au nevoie” – le explică Dan, ambasadorul proiectului „Banca de Rechizite”, participanților la Cercul de Donatori Ploiești.

El și colegii săi au nevoie de 2.000 de lei pentru a confecționa patru urne, pe care le vor  amplasa în marile magazine din oraș, pentru rechizitele pe care clienții acestora vor accepta să le doneze copiilor nevoiași din Albinari, dar și din alte localități din județ, la apelul Centrului de Resurse pentru Tineri. Pentru a face rost de bani, ei au decis să prezinte proiectul Cercului de Donatori din Ploiești, fondat de curând, dar care are deja la activ  susținerea mai multor proiecte ambițioase.

Inspirat de modelul lansat în 2002 de comerciantul londonez de artă Frederick Mulder fondatorul The  Funding Network), Cercul de Donatori reunește persoane din medii sociale diferite, care, însă, au în comun dorința de a se implica și de a contribui la remedierea unor probleme civice sau sociale. „În urma discuțiilor legate de problemele pe care ei le consideră prioritare, deficitare, membrii cercului propun anumite direcții pe care le vor urmări – susținerea tinerilor, probleme comunitare, situații sociale presante, educație sau sănătate – și aduc în atenția cercului diverse proiecte care răspund acestor nevoi” explică Isabela, coordonatoarea Cercului. „Proiectele pe care le propun nu sunt, însă,  ale lor, ci sunt proiecte din societate, fie că au auzit despre ele, fie că le descoperă interesându-se de vreun proiect în direcția pe care au ales-o”.

Cel care propune un anumit proiect devine „ambasadorul” proiectului respectiv și este primul care donează o anumită sumă pentru susținerea proiectului,  pledând totodată în fața celorlalți participanți în încercarea de a-i convinge pe cât mai mulți dintre ei să se implice susținând financiar realizarea acestuia. „Emoțiile sunt mari”, recunoaște Dan, care la rândul său a donat pentru multe dintre proiectele ajunse în atenția Cercului de Donatori. „Ca ambasador al unui proiect, te simți responsabil pentru el, ca și cum ar fi al tău. Nu sunt, însă, mai mici, nici emoțiile pe care le trăiești când donezi, chiar dacă atunci este vorba despre alt fel de emoții…De fiecare dată mi-am propus să donez o anumită sumă și de fiecare dată am dublat-o, am donat mai mult decât mi-am propus, pentru ca la Cercul de Donatori e o atmosferă pe care nu o trăiești decât acolo, o stare de bine pe care o poți trai doar atunci!”.

Partea frumoasă când vorbim de Cercul de Donatori este aceea că donezi doar dacă simți că un proiect te reprezintă. Asculți niște povești, participi la un eveniment reușit și, dacă te atrage proiectul și dacă simți că te reprezintă, atunci  donezi. Și nu contează suma! Asta este iarăși foarte frumos, fiecare dă cât vrea și cât poate. Odată făcută, însă, prima donație – iar asta nu e numai concluzia mea –, odată donați primii 10 lei sau primii 50 de lei, ai tendința de a continua, de a mai da încă 50 de lei, de a mai da încă 10 lei … te atrage, intri în povestea asta, intri în jocul ăsta, vezi că suma crește, vezi că oamenii participă în proiectul ăsta, (oameni pe care, de cele mai multe ori, nu-i cunoști până în ziua respectivă), se identifică cu proiectul și contribuie la dezvoltarea sa și la punerea lui în operă, și atunci lucrurile încep să fie și mai frumoase și vrei să participi și tu în povestea asta, deja devii și tu parte a proiectului!”

Ceea ce Dan nu știe este că, printre cei care astăzi au donat pentru rechizitele destinate copiilor nevoiași, se află și mama micii prințese din debutul  acestui material. Invitată de o prietenă, – genul acesta de invitații ajută la extinderea Cercului –, s-a simțit grozav, cunoscând lume nouă și putându-se implica într-un proiect generos. Nici n-a plecat bine și deja așteaptă cu nerăbdare viitoarea ediție a Cercului de Donatori, hotărâtă de pe acum să-și  aducă și cea mai bună prietenă cu ea. Până atunci, însă, abia așteaptă să-i povestească și comorii ei de acasă tot ce-a văzut și a auzit despre copiii săraci, dar silitori din Albinari.

Cu ajutorul ei și al celorlalți donatori, în mai puțin de două ore s-au strâns toți banii de care era nevoie pentru ca proiectul să meargă mai departe. Greul, însă, abia acum începe. Cei implicați trebuie să găsească firma care să le confecționeze urnele, să convingă marile magazine să le găzduiască și apoi să convingă cât mai multă lume să doneze rechizite. Începutul a fost, însă, cu dreptul, astfel că Dan și colegii săi sunt optimiști și convinși ca la viitoare întâlnire a Cercului de Donatori Ploiești vor putea veni cu vești bune despre primele rezultate ale proiectului.

 „Este extrem de important feed-back-ul pe care-l oferim donatorilor!”, confirmă Isabela. „După fiecare întâlnire le trimitem o scrisoare de mulțumire, poze de la eveniment și o scurtă informare despre suma strânsă și despre ce se va întâmpla cu banii donați de ei, iar  o dată pe lună revenim cu informații despre stadiul proiectelor susținute de dumnealor. Pentru noi este important ca participanții să plece acasă cu mulțumirea că au avut oportunitatea de a contribui, indiferent de sumă,  la realizarea unui proiect care le-a inspirat încredere. În acest fel, având convingerea că banii lor au fost investiți cu folos, vor reveni cu plăcere și vor putea susține și alte proiecte”.

Până acum, cu ajutorul Cercului Donatorilor Ploiești, numeroase  femei din mediul rural au beneficiat de consultații medicale oferite de  Caravana Femeii, zeci de bătrâni fără adăpost au primit de sărbători mâncare caldă și câte un dar care să îi facă să se simtă din nou oameni,  mai multe tinere majorete au reușit să-și vadă împlinit visul de a participa la Campionatul Național, iar Biblioteca Județeană a reușit să achiziționeze și să amplaseze un ecran pe care sunt proiectate „Poveștile digitale” ale vârstnicilor implicați în acest proiect, Acesta, însă, promit membrii Cercului de Donatori, este abia începutul, iar cum „Pofta de a face fapte bune vine donând!”, ne putem aștepta să auzim din ce în ce mai des de proiecte susținute de reprezentanții acestuia.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.